RSS: http://www.zulu.cz/buben/news.xml RSS: http://www.zulu.cz/buben/news.xml

Dolnolhotský buben přinesl i letos dobrou muziku
[zveejnno: 23.8.2009]



Devátý ročník festivalu world a etno music se v sobotu konal v lesoparku Benátky v Nové Vsi. Nejmladší návštěvnici bylo teprve pět měsíců.


Článek z Moravskoslezského deníku

Pořadatelé se zprvu rozmýšleli, jestli budou letošní ročník festivalu bubnů vůbec pořádat. „Zvažovali jsme, jestli organizaci festivalu zvládneme. Nakonec se všechno podařilo a jsem za to rád,“ uvedl Luděk Flašar, jeden z pořadatelů a zároveň dodal, že celou akci přesunuli z Dolní Lhoty do ostravského areálu Benátky pod Hulváckým kopcem v Mariánských horách. „Počítáme s tím, že přijde méně lidí, než v minulých letech, protože si napřed musejí zvyknout, že se festival přesunul a je trošku jiný,“ sdělil Flašar.

Dominujícím nástrojem festivalu je buben, který nechyběl na scéně ani letos. Postarali se o to afričtí hudebníci vystupující pod názvem Mbunda Afrika. Většinu ze svého výdělku věnují tito černí bubeníci humanitárním organizacím, které se soustřeďují na pomoc zemím třetího světa

Jedním z největších lákadel byl pražský pop-rockový objev Bek Ofis. Autorem projektu je hudebník Jan J. Nedvěd. „Jsou velmi talentovaní. Jedna z jejich písní se dokonce umístila i evropské hitparádě. Často je můžete slyšet i v rádiu nebo v televizi,“ lákal na vystoupení Bek Ofis jeden z pořadatelů.

Jediný nevítaným hostem byl déšť. Ani ten však návštěvníkům náladu nepokazil. „Ať si klidně prší, i tak budu tancovat. Nejvíc se těším na Evolution Dejavu,“ svěřila Adriana Adamkovská, která festival navštěvuje pravidelně.

Na scéně se v průběhu dne vystřídalo devět kapel. Cílem bylo předvést divákům něco jiného, než běžnou rockovou nebo popovou muziku.

Původně měla být součástí festivalu i charitativní akce, jejíž výtěžek měl jít na pomoc Zdeňku Machovi. Muž, který mnohým českým kapelám opravuje a vyrábí kytary přišel při nedávných povodních o dům i o svou dílnu. Podle Flašara se tato akce ještě letos uskuteční.

„Příští rok bude jubilejní desátý ročník bubnu. Jeho příznivci se mají rozhodně na co těšit,“ dodal závěrem Flašar.

TEREZA KRUMPHOLZOVÁ