RSS: http://www.zulu.cz/buben/news.xml RSS: http://www.zulu.cz/buben/news.xml

Něco z tisku...
[zveejnno: 22.8.2007]



Přečtěte si, co o letošním Bubnu napsaly před i po některé noviny.

Regionální mutace| Právo - Severní Morava, 16.08.2007 - (hon) - str. 10

Dolnolhotský buben posedmé

DOLNÍ LHOTA – Sedmý ročník oblíbeného festivalu Dolnolhotský buben, který začne v sobotu 18. srpna v poledne na tradičním místě v Dolní Lhotě u Ostravy, nabídne i letos atraktivní hudební i doprovodný program.
Velkými taháky letošního ročníku jsou kapely Hypnotix, –123 minut, slovenské Slniečko, orientem nasáklý Al Yaman, ale také legenda českého rocku Luboš Pospíšil a valašský písničkář Tomáš Kočko.
Na návštěvníky i letos čekají mezi jednotlivými koncerty různé workshopy – školy bubnování, orientálních tanců či ukázky brazilského bojového tance v podání souboru Capoeira.
U zrodu Dolnolhotského bubnu stáli lidé, kteří dnes pořádají obří festival Colours of Ostrava. Akce se z velké části zaměřuje na soubory, které jsou inspirovány takzvanou etnickou hudbou. Dramaturgie je sestavována tak, aby dominantním nástrojem festivalu se stal buben.
---------------------------------------------------------------------------
Regionální mutace| Právo - Severní Morava, 20.08.2007 - (kij) - str. 15

DOLNOLHOTSKÝ BUBEN

Již sedmý ročník festivalu Dolnolhotský buben se uskutečnil v sobotu v Dolní Lhotě u Ostravy. Během celé akce, kterou navštívily stovky lidí, byl k vidění zajímavý hudební i doprovodný program. Mezi vystoupivšími kapelami se na hlavním pódiu představila například zlínská formace Takahe.
Foto autor| Foto PRÁVO – Radim Kijonka
---------------------------------------------------------------------------
Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko
18.08.2007 - (lík) - str. 01

Lidé mohou bojovat proti PVC

Návštěvníci dnešního hudebního festivalu Dolnolhotský buben v Dolní Lhotě nedaleko Ostravy se ve stánku sdružení Arnika dozví zajímavé a šokující informace o vlivu jednoho z nejrozšířenějších plastů PVC na lidské zdraví a životní prostředí. Zájemci budou moci na místě svým podpisem podpořit petici za náhradu tohoto plastu tam, kde jsou jeho škodlivé účinky nejvýraznější - ve zdravotnictví, hračkách a v obalech na potraviny.
----------------------------------------------------------------------------
Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko
20.08.2007 - (ama) - str. 01

Buben posedmé rozezněl Mokřinky

Dolní Lhota - Příjemně komorní s pestrým hudebním programem, jemuž dominovala jména kapel Hypnotix, -123 minut či Al Yaman, takový byl sedmý ročník festivalu Dolnolhotský buben. V sobotu se jej v areálu Mokřinky v Dolní Lhotě na Opavsku zúčastnilo asi patnáct set lidí. Nechyběla ani formace Boris - Bubenický orchestr Ivo Samiece (na snímku).

Foto autor| FOTO: MAFA - JAROSLAV OŽANA
----------------------------------------------------------------------------
Moravskoslezský deník, 19.8.2007

Dolnolhotský buben ani letos nezklamal

Do areálu Mokřinky Sokola Dolní Lhota se v sobotu sjeli příznivci dobré hudby. Z dalšího z letního festivalů, který si klade za cíl mapovat českou scénu world music s přesahy do ostatních alternativních žánrů. V noci na dnešek odcházeli určitě spokojeni.

Ryze bubenická kapela nechyběla v Dolní Lhotě ani tentokrát. Byl jí Boris, bubenický orchestr Ivo Samiece. Téměř třicetičlenná kapela vznikla loni v bubenické škole Iva Samiece při Středisku volného času v Opavě. V orchestru hrají muzikanti všech věkových kategorií. Nejmladší člen má sedm let, nejstarší o několik desítek roků více.

První ligu etno kapel zastupovaly hned čtyři znamenitá tělesa. Česko-jemenský Al Yaman se zpěvačkou Ashwaq Abdulla Kulaib z Adenu, valašský trubadúr Tomáš Kočko & Orchestr, tanečně laděný etnobeat Kumbalu a legendární Hypnotix. Rockovou muziku zahráli kapely Naked Floor, kroměřížští Takahe, rocker Luboš Pospíšil & LPG a také -123 minut. Nezklamaly ani slovenské kapely, například Slniečko alebo Punto & rybacé hlavy.

Atmosféru bezesporu umocnila tradiční žonglérská a ohňová show skupiny Cyberfire nebo Lejlin workshop flamenca a orientálních tanců.
Marie Stypková
----------------------------------------------------------------------------
Listy moravskoslezské, 22.8.2007

Naučíme se hezky tlesky

DOLNÍ LHOTA – Snesitelným festivalovým ruchem už sedmého Dolnolhotského bubnu zas po roce ožily Mokřinky v Dolní Lhotě mezi Ostravou a Opavou v sobotu 18. srpna. Na Colours of Ostrava, který vznikl právě z tohoto festivalu, jezdí čím dál více lidé ze všech koutů republiky i zahraničí.


V Dolní Lhotě se schází fanouškovské tvrdé jádro Barev Ostravy, které si chce v malém prostoru užít letní pohody, muziky rockové i world music a společně si zabubnovat. Z celého Moravskoslezského kraje jezdí také lidé, kteří se chtějí něco nového naučit. Letos přišli odvážlivci na workshop flamenca.

Tanečnice Lejla z Ostravy hned na začátku přítomné vyzvala: „Naučíme se hezky tlesky.“ Polovina přítomných měla tleskat rychle na dvanáct dob, zbytek měl plácat dlaněmi pomalu na dob deset. A hned zjistili, jak těžké je vytvořit andaluzskou atmosféru v údolíčku uprostřed vesnice. Lejla se naoko durdila, snažila se rozjet pravou náladu španělské fiesty, ale jak s úsměvem řekla účastníkům dílny: „S takovými lenochy by nezmohla nic ani skutečná Cikánka ze Sevilly.“ Nakonec sama předvedla Sevillianu, jeden ze čtyř základních tanců flamenca.

První letošní festivalovou flamencovskou dílnu vedla právě na Coloursech, druhou v Dolní Lhotě. „Mám mnoho nabídek, ale odmítám je. Na rockových nebo folkových festivalech by to byla zbytečná atrakce, lidé tam jsou znatelně pasivnější než na Barvách nebo Bubnu. V létě se hlavně sama učím od španělských tanečnic, které už vedou kursy pro učitele flamenca přímo v Česku. Taky se snažím odpočívat. Od začátku září zase budu dvakrát denně učit tento náročný taneční styl ve studiu na Stodolní,“ řekla Lejla, než odjela za rodinou na Valašsko.

Autor / zdroj: [zef]
-----------------------------------------------------------------------------
Opavský a hlučínský deník, 16.8.2007

Dolní Lhota přivítá tradiční bubenický svátek

Bubny, kvalitní hudba a netradiční workshopy. To vše bude k vidění a slyšení na sedmém ročníku akce Dolnolhotský Buben. Diskuse

Nabitý program je připraven na sobotu. Na pódiu se představí desítka účinkujících. Do akce se zapojí také několik neziskových sdružení. Kromě bohatě nabitého programu se budete moci seznámit se sdružením Arnika, které do Dolní Lhoty dorazí s kampaní Nehrajme si s PVC. Kromě petice zde budou tištěné materiály, ze kterých se lidé dozvědí více nejen o kampani. Dále se představí sdružení Nesehnutí, které vzniklo v roce 1997 v Brně. V rámci svých aktivit seznámilo veřejnost s desítkou problémů. Na Dolnolhotský Buben přiveze nezisková organizace téma Ženská práva jsou liská práva. Organizace doplní výstava Poodří.

Workshopy oživí Marxova tchyně
Program tradičně nabídne různorodé workshopy. „Novinkou a opravdovým překvapením pro návštěvníky letošního ročníku Bubnu bude originální vystoupení kouzelníka, který si říká Magic Andrew a předvedení brazilského bojového tance v podání klubu Capoiera Angola Ostrava,“ láká organizátor akce Vladislav Koval. Ve workshopech jsou také připraveny orientální tance a flamenco v podání souboru Lejla, které přijdou na scénu jako první o půl čtvrté.

Vystřídá je kouzelnické vystoupení. Od čtvrt na šest vystoupí bubenický orchestr Iva Samiece Boris, na než naváže brazilský bojový tanec. Večer postupně uzavřou workshop Zpocený voko, žonglérský workshop a fireshow Cyberfire a punkový workshop. „Na Marxovu tchyni si budou lidé pamatovat z roku 1990, kdy vystoupila v rámci rockové akce v Dolní Lhotě. Co návštěvníci letos uvidí, neprozradíme,“ řekl s potutelným úsměvem Koval.

Sedmý ročník láká alternativní muzikou
V sedmém ročníku se představí kapely různých žánrů. Ve dvanáct hodin festival zahájí tanečně laděný instrumentální etnobeat Kubalu, který vystřídá Tomáš Kočko a orchestr. Dále by pódium měla obsadit Tahake, pětičlenná mužská kapela Naked Floor a recitál bývalého člena C&K Vocal Luboše Pospíšila. Před osmou hodinou přijde na řadu Slniečko ze Slovenska, které čerpá inspiraci z hudby a folkloru různých zemí a žánrů. Program na scéně Buben uzavře Hypnotix, -123 minut a pražská kapela Al Yaman, která vychází především z lidových a zlidovělých písní Jemenu a arabského světa.

Zvuk kapely je fúzí akustických nástrojů a elektroniky a spojuje tradiční postupy s novými prvky taneční hudby. „Festival si klade za cíl mapovat českou scénu world music s přesahy do ostatních alternativních žánrů. Hlavním dominujícím nástrojem byl a je buben, z čehož také vyplývá název,“ vysvětlit organizátor a na otázku, zda neuvažoval program rozdělit na více dní, odpověděl: „Tahle myšlenka se objeví vždy po každém úspěšném ročníku. Z Dolnolhotského Bubnu před lety vyrostl jeden z největších středoevropských festivalů - Colours Of Ostrava, a já nechci tenhle přerod opakovat. Lidé, kteří Buben navštěvují, na něm oceňují právě to, jaký je, a já na tom nechci nic měnit.“

Jak se na festival dostat?
Pokud dojedete vlakem do Ostravy-Svinova, organizátoři doporučují se tramvajemi dostat do Ostravy-Poruby na zastávku Smyčka. Dále účastníci můžou pokračovat tramvají číslo pět a vystoupí na zástavce Dolní Lhota-Čavisov. Na festival se můžete dostat také autem nebo na kole a na místě bude k dispozici úschovna kol a batohů. Více podrobností k festivalu najdete na webových stránkách www.buben.zulu.cz.
Anna Sotolářová

---------------------------------------------------------------------------
Moravskoslezský deník, 17.8.2007

Dolní Lhotou se rozezní bubny

Ojedinělý festival Dolnolhotský Buben začíná v sobotu. Sedmý ročník nabídne téměř desítku ojedinělých workshopů. Návštěvníci se budou moci seznámit s mistrem kouzel, bubenickým orchestrem Boris, brazilským tradičním bojovým tancem capoiera, orientálními tanci a flamencem. Diskuse
Oživením jistě bude žonglérský workshop a punkový workshop Maxova tchyně. Na hudebním pódiu se přestaví desítka interpretů. Ve dvanáct hodin festival zahájí instrumentální etnobeat Kubalu, který vystřídá Tomáš Kočko a orchestr. Dále by pódium měla obsadit Tahake, pětičlenná mužská kapela Naked Floor a recitál bývalého člena C&K Vocal LubLuboš Pospíšil. Před osmou hodinou přijde na řadu Slniečko ze Slovenska. Program na scéně Buben uzavře Hypnotix, -123 minut a pražská kapela Al Yaman. Akci oživí také prezentace několika neziskových organizací, které se budou snažit představit problémy každodenního života. (ans)
----------------------------------------------------------------------------
Opavský a hlučínský deník, 23.8.2007

Bubny se ozývaly v Dolní Lhotě

Patnác set lidí, 72 důchodců, 53 dětí měřících méně než sto čtyřicet centimetrů a 12 držitelů průkazů ZTP. To jsou čísla charakterizující sedmý ročník festivalu Dolnolhotský buben.

Podle ohlasů na webových stránkách festivalu se akce účastníkům líbila. Hlavní organizátor k letošnímu Bubnu řekl: „Vše vyšlo na jedničku. Počasí bylo hezké, všechny kapely dorazily včas a včas vystoupily. Nikomu se nic nestalo, a návštěvníci se zapojovali rádi do workshopů. Buben při svém sedmém ročníku opět prokázal svou výjimečnost a potvrdil své motto - pohoda a příroda.“

Anna Sotolářová