RSS: http://www.zulu.cz/buben/news.xml RSS: http://www.zulu.cz/buben/news.xml

Něco z tisku...
[zveejnno: 21.8.2006]



Přečtěte si, co o letošním Bubnu napsaly před i po některé deníky.

---------------------------------------------------
MFDNES 21.08.2006 - (ČTK) - str. 02

Festival nabídl pohodu v přírodě


DOLNÍ LHOTA OŽILA

Dolní Lhota - Přehlídku world a etno muziky, řadu workshopů, ale především pohodu v přírodě nabídl festival Dolnolhotský buben v Dolní Lhotě na Opavsku.
„Festival přilákal zhruba dvě tisícovky diváků nejrůznějšího věku. Lidé i kapely se bavili až do rána, protože cítí, že to není o velkém byznyse, ale hlavně o pohodě,“ uvedl organizátor akce Vladislav Koval. Organizátoři spočítali, že s bubínky přišlo přesně 291 lidí. Různé typy chřestidel měly na krku i malé děti.
Lidé se vedle bubnování věnovali například břišním tancům, či žonglování. „Naučili se také tančit salsu a hned si to vyzkoušeli před kubánskou kapelou, kterou tím příjemně překvapili,“ řekl Koval.

Foto autor| FOTO: MAFA - ALEXANDR SATINSKÝ

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko
----------------------------------------------------------------
MFDNES 21.08.2006 - Zlata Holušová - str. 03
O Dolnolhotském bubnu
* Jak to vidí S festivalem Dolnolhotský buben nemám vlastně nic společného kromě toho, že jsem ho před mnoha lety vymyslela a zorganizovala. Teď je to pro mne vedle Colours of Ostrava spíše odpočinková záležitost, protože hlavním organizátorem je můj kolega.

-----------------------------------------------------------------
PRÁVO, 21.08.2006 - Aleš Honus - str. 15

Tanečnímu festivalu vládla atmosféra plná slunce


Rytmy bubínků všeho druhu, kterými přišla vybavena velká část návštěvníků, se linuly v sobotu nejen výletním areálem Mokřinky v Dolní Lhotě u Ostravy, ale i uličkami této malé obce, která se každoročně proměňuje v centrum milovníků rytmické hudby. Šestý ročník proslulého hudebního festivalu Dolnolhotský Buben, kterému počasí opravdu přálo, i tentokrát navštívily zhruba dvě tisícovky lidí.
I letošní dramaturgie byla zaměřena na etnickou a alternativní hudbu s důrazem na bicí hudební nástroje. Areálem se tak nesly rytmy africké (kapela Dunumba), kubánské (Son de Cuba), jamajské (Švihadlo) i elektronické (Evolution Déjavu). Jediným poněkud výraznějším dramaturgickým vybočením byl koncert valašskomeziříčské skupiny Mňága a Ždorp.
Přestávky mezi jednotlivými koncerty i letos vyplňovaly workshopy na druhém pódiu. Pořadatelé připravili pro návštěvníky například školu bubnování či žonglování. Arabské i indické tance se mohla především dámská část publika naučit od tanečnice Lejly. Akci navštívili lidé prakticky všech věkových kategoriích včetně desítek dětí.
„Byli jsme tady i v loňském roce, tento festival je zcela ojedinělý svou mírumilovnou atmosférou. Jeden z mála, na který se nebojím vzít i svého desetiletého syna,“ řekl šestatřicetiletý Pavel z Novojičínska, který na akci dorazil se svým potomkem. Dolnolhotský Buben se konal poprvé v roce 1998 a u jeho zrodu stáli lidé, kteří dnes v Ostravě pořádají obří mezinárodní festival Colours of Ostrava.
Právě kvůli přesunu aktivit do Ostravy byla historie Dolnolhotského Bubnu v roce 2001 nakrátko přerušena. Tradice pak byla k radosti mnoha hudebních fajnšmekrů obnovena v minulém roce.

Foto popis| Především dámská část publika se mohla přiučit od tanečnice Lejly orientální, indické, břišní a jiné exotické tance.
Foto autor| Foto PRÁVO - Aleš Honus

Regionální mutace| Právo - Severní Morava

--------------------------------------------------------------
MFDNES 19.08.2006 - MARTIN JIROUŠEK - str. 03

Dunění bubnů rozezvučí malebnou Dolní Lhotu


Dolní Lhota - Workshopy bubnování, žonglování, břišních tanců a salsy, kulturní vyžití s erudovanými čajmeny nebo zručnými ohňostrůjci, vegetariánskou jídelnu, pohodu a přírodu, to vše slibuje šestý ročník známého hudebního festivalu Dolnolhotský buben. Začíná dnes v poledne v malebné Dolní Lhotě u Ostravy.
Hudební program je nabitý a velmi lákavý, bude se pohybovat především v duchu etna, latinských rytmů, bubínků, reggae, ale také experimentální elektroniky a exotických lidových nástrojů.

Programu budou vévodit kubánské rytmy

Největší exotickou hvězdou budou kubánští Son de Cuba, hrající salsové rytmy a tradiční kubánskou hudbu. Z české scény do dolnolhotského areálu Mokřinka zavítá ostřílená formace Mňága a Žďorp, která nabídne v premiéře novinky z připravovaného alba Dutý, ale free, které vyjde v září.
Z další nabídky zaujme především účast experimentální formace Evolution Dejavu. Ostravská kapela s více než tříletou tradicí se prosadila na festivalu Colours of Ostrava v roce 2004, kde aspirovala na objev této akce.

Dejavu nabídne pestrou paletu hudebního folkloru

Poté se skupina například úspěšně uvedla při vystoupení na polském filmovém festivalu Era Nové Horizonty. Skupina odvážně mixuje digitální samply. Elektrická kytara se střídá s pestrou škálou netradičních nástrojů, jako je didjeridoo, kožené barrely, djembe, darbuka, dhól, bubny a další. To vše spolu s arabskými nebo anglickými zpěvy zaručuje silný zážitek. Kromě známých skladeb Evolution Dejavu představí na festivalu dva nové singly.
Za 169 korun si návštěvník může užít i dalších šest kvalitních kapel. Kromě toho je pro pobavení i vzdělání připravena tradiční scéna B, věnovaná břišním tancům, bubnovacím workshopům, ale také ohňová show.
Dolnolhotský buben začíná ve 12 hodin. Mobilní toalety jsou k dispozici a hospoda je otevřena do půlnoci. Další info na www.buben. zulu.cz.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko
--------------------------------------------------------------
MFDNES 16.08.2006 - MARTIN JIROUŠEK - str. 04

Buben láká na kvalitní etnohudbu


Dolní Lhota - Hudební relax v duchu etna, latinských rytmů, bubínků, reggae nebo ohňových tanců nabídne v sobotu známý festival Dolnolhotský buben v areálu Mokřinka v Dolní Lhotě u Ostravy.
Mezi hvězdy festivalu budou patřit kubánští Son de Cuba, kteří zahrají salsové rytmy, tradiční kubánský son, ale zejména vlastní originální skladby v latino rytmech.
Z české scény do Mokřinky zavítá ostřílená formace Mňága a Žďorp, která nabídne v premiéře novinky z připravovaného alba Dutý, ale free, které vyjde v září. Z další nabídky zaujme především účast experimentální formace Evolution Dejavu. Ostravská kapela s více než tříletou tradicí se prosadila na festivalu Colours of Ostrava v roce 2004, kde aspirovala na objev této akce.

Netradiční nástroje podpoří digitální samply

Poté se například úspěšně uvedla při vystoupení na polském filmovém festivalu Era Nové Horizonty. Skupina odvážně mixuje digitální samply. Elektrická kytara se střídá s pestrou škálou netradičních nástrojů, jako je didjeridoo, kožené barrely, djembe, darbuka, dhól, bubny a další. To vše spolu s arabskými nebo anglickými zpěvy zaručuje silný zážitek. Mimo známých skladeb Evolution Dejavu představí na festivalu dva nové singly. Za pouhých 169 korun (v předprodeji dokonce 129) si návštěvník může užít i dalších šest kvalitních kapel. Kromě toho je pro pobavení i vzdělání připravena tradiční scéna B, věnovaná břišním tancům, bubnovacím workshopům, ale také ohňová show. Buben začíná ve 12 hodin. Vzdálenější návštěvníci mohou dle organizátorů přijet i o den dříve a na vedlejší louce si postavit stan. Mobilní toalety budou již k dispozici a hospoda je otevřena do půlnoci. Další info na www.buben.zulu.cz.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko
---------------------------------------------------------------------
PRÁVO 17.08.2006 - Aleš Honus - str. 11

Dolnolhotský Buben pošesté


Kultura

Na festival dorazí ze zámoří skupina Son de Cuba

Festival s výbornou pověstí a ojedinělou atmosférou Dolnolhotský Buben, který je označován za mladšího bratříčka obří akce Colours of Ostrava, se uskuteční v sobotu už pošesté v areálu zvaném Mokřinky v Dolní Lhotě na Opavsku.
Akce, kterou pokaždé navštíví zhruba dvě tisícovky diváků, je i letos zaměřena na world music s přesahy do české rockově-alternativní scény.
Šestý ročník festivalu začne už úderem sobotního poledne vystoupením ostravských skupin Klipr a Herro-in.
Hlavními hvězdami programu, který skončí zhruba dvě hodiny po půlnoci, bude nejlepší česká reggae skupina Švihadlo, valašskomeziříčská Mňága a Ždorp a velký objev české hudební scény posledních let, skupina 100 0C.
Akci po půlnoci v prvních nedělních hodinách uzavře ostravská kapela Evolution Déj vu, která produkuje fúzi etnické a elektronické hudby. „Kromě známých skladeb Evolution Déj vu představí na festivalu dva nové singly, nabité energií, dravostí a psychedelickými rozpustilostmi,“ slibují pořadatelé.
Zahraničním hostem letošního ročníku je kubánská skupina Son de Cuba, která ve své tvorbě absorbuje vlivy salsy, merengue, guanguanca a dalších stylů. Její repertoár zahrnuje kubánské tradicionály i autorské písně.
Kromě hlavní festivalové scény se mohou návštěvníci festivalu těšit i letos na školy žonglování, bubnování, břišních tanců, salsy a také na noční žonglování s ohněm.

Regionální mutace| Právo - Severní Morava
--------------------------------------------------------