RSS: http://www.zulu.cz/buben/news.xml RSS: http://www.zulu.cz/buben/news.xml

Historie festivalu



Rocková Dolní Lhota, Dolnolhotský buben a Colours of Ostrava. Všechny tyto názvy letních festivalů mají společného jmenovatele, kterým je touha předvést návštěvníkům jinou než běžnou rockovou muziku a pop music.

Nejprve od poloviny 80.let dvacátého století v Dolní Lhotě, malé obci na Opavsku, do které jezdí tramvaj č.5 z Ostravy, zněl alternativní rock a reggae na Rockových Dolních Lhotách. Po posledním ročníku tohoto festivalu v roce 1991 nastala pauza vyplněná tvorbou jiných festivalů a v roce 1998 - se oba spolupracovníci Zlata Holušová a Vláďa Koval rozhodli obnovit tradici festivalů v Dolní Lhotě, tentokrát ale akcí, založenou na etnické hudbě a world music, s aktivní spoluprací návštěvníků. Tak vznikl dnes už legendární festival Dolnolhotský buben, který v České republice zahájil oblibu world music festivalu s bubenickým základem. Festival měl od I. ročníku charitativní charakter Po svém čtvrtém ročníku začala být Dolní Lhota malá a proto se festival přestěhoval do Ostravy. Tak vznikl fenomén s názvem Colours of Ostrava.

Festival si klade za cíl mapovat českou scénu world music s přesahy do ostatních alternativních žánrů. Hlavním dominujícím nástrojem byl a je buben. Další zvláštností festivalu byla a je snaha zdůraznit aktivní zapojení diváků do hudby, od prvního ročníku byli zvýhodňováni návštěvníci s bubnem a byla vždy pro ně v rámci programu připravována velmi úspěšná a oblíbená škola bubnování. Součástí festivalu bylo nejen bohaté občerstvení s důrazem na vegetariánskou kuchyni, ale též několik čajoven, prodej hudebních nástrojů a orientálního zboží.

Vláďa Koval se rozhodl splnit četná přání bývalých návštěvníku a proto se Buben úspěšně vrátil do Dolní Lhoty v roce 2005 a ukázal, že neztratil nic ze své atmosféry a dokázal si, ve velké konkurenci podobných akcí, uhájit své místo.
------------------------------------------------------------------------------



Buben 98l. ročník: 28. srpna 1998, areál TJ Sokol Dolní Lhota

Účinkující: Hradišťan, Wooden Toys, Jana Koubková, Chaprál Crazy Plesk, Létající koberec, Dama dama, Sluneční orchestr (Nada Shakti jako host), Dununba, Krásné nové stroje, Akarabu, Propast, P. Goc (Polsko)
Škola bubnování: Vlasta Marek

Již první ročník proběhl za velkého zájmu médií, Česká televize Ostrava použila desetiminutovou reportáž z festivalu v pořadu Salón.


Buben 99II. ročník: 14. srpna 1999, areál SDH DL Mokřinka

motto: Etnoidustriálně Energetický Zážitek Pro Všechny, Kterým Pulzuje V Žilách Souznění S Historickým Odkazem Našich Předků

Účinkující: Fleret, Létající koberec, Šiva Band, Giňovci, DJ Nine, Ian Wood & Wooden Toys, Wendy & Zulu, Propast, Pepa Streichl a Truc Blues
Škola bubnování: Wendy Zulu a Murat Yilman (Turecko)



MF DNES, 16.8.1999, titulek: "Dolnolhotský buben přinesl nejen změny, ale i rytmické vytržení".
To co nedokázaly známé kapely, se povedlo frýdecko-místeckým amatérům, kteří ještě loni hráli pod podiem a letos už jim dali pořadatelé možnost projevit se na podiu. S bubínky, flétnou a didgeridoo uváděli diváky do varu a ti jim to opláceli hlasitými pozdravy, ale i tím, že se svými bubínky přidávali k jejich rytmu. Přiznám se,že tolik hrajících diváků jsem ještě neviděl.
Největší náboj ale festival získal se setměním. Když začala hrát pražská bubenická formace Létající koberec, bylo jasné, proč se tato spousta lidí v Dolní Lhotě sešla. Plocha pod podiem se zaplnila tančícím davem a v podstatě kdekoliv v areálu mohl člověk narazit na křepčící jedince a páry, jejichž pohyby připomínaly šamanské rituály. V rytmickém vytržení, které svým vystoupením umocnili i Ian Wood a jeho Wooden Toys, pak někteří vydrželi dlouho do noci. Bubny zněly všude!
Autor článku:Pavel Grossmann

REGION, 24.8.1999, titulek: V Dolní lhotě se bubnovalo o sto šest
V sobotu 14. srpna se v Dolní Lhotě sešli příznivci Etno-world music na již druhém ročníku festivalu, nazvaného Dolnolhotský buben '99.
Na festival, který se zde konal již druhým rokem, se sjeli příznivci Etno muziky z celé Moravy, ale i ze Slovenska, a rozhodně nelitovali. K vidění a slyšení toho zde bylo opravdu mnoho. Již název festivalu napovídal, že hlavní slovo v hudební řeči, kterou spolu promlouvali hráči osmi kapel s publikem, měl buben. S ním mnozí návštěvníci již přicházeli. Měli pro to také pádné důvod. Pořadatelé totiž připravili pro fanoušky rytmické hudby školu bubnování. Získala opravdu velký zájem publika. To se dožadovalo dalších lekcí. Pořadatelé chtěli připravit také nějakou lahůdku pro oči návštěvníků, a proto do Dolní Lhoty zavítali ohňostrůjci a polykači ohňů, kteří vytvářeli zajímavé vizuální efekty.
"Muzikantské vyvrcholení festivalu přišlo s vystoupením kapel Létající koberec a Wendy Zulu. Posluchači byli natolik unešeni, že začali zcela spontánně tančit. Při druhé z jmenovaných kapel vystoupila tanečnice z Mali za zpěvu, který svými hrdelními tóny připomínal připomínaldávné šamanské rituály.
"Dříve se hrálo všude na kytaru," řekla Zlata Holušová. "Buben se však stal nástrojem dneška, charakterizuje dnešní dobu. Akce, jako je tento festival, získávají na oblibě, protože publikum se přímo zapojuje svými bubny do hry. Aktivita návštěvníků je nejcennějším přínosem tohoto festivalu.

Buben 2000III.ročník: 22.7. 2000, Dolní Lhota, areál SDH Mokřinka

Účinkující: Zuluville, Altamira, Čechomor, Wooden Toys, Létající koberec, Natalika, Tomáš Kočko + orchestr, Srpen, Nyabinghi Warriors, Applepie Annie, Satori & Song, Čankišou, Yamuna, v pauzách DJ Nine
Škola bubnování: sdružení Masada
Doprovodné akce: Křest CD alb: Yamuna - Arunachala, Altamira, sampler Dolnolhotský buben 2000; Ohňostrůjci, Šivova čajová bavírna, Čajovna "Na větrném kopci", taneční stan cinema café clubu ČERNOBÍLÝ SVĚT, vegetariánská strava, medovina, tanečnice, prodej originálních afrických bubnů "djembe".


Buben 2001IV.ročník, 4.8.2001, poprvé 2 pódia v areálu SDH Dolní Lhota Mokřinka
motto: pozitivní festival world music s aktivní spoluprací publika

Účinkující: Šum svistu, Švihadlo, Yamuna, Srpen, Ty syčáci, Gothart, Zuzana Navarová & KOA, Wooden Toys, Masada, Ahmed má hlad, Tubabu, Kapela ze vsi Warsawa, Song of Satori, Benedikta

Dolnolhotský buben ve svém čtvrtém ročníku dospěl. K pódiu u restaurace přibylo druhé, na stráni asi 400 m vzdálené vyrostly stany návštěvníků.
Koncerty hvězd nezklamaly. Vynikající polská Kapela ze vsi Warsawa tři roky před startem světové proslulosti překvapila svou energičností, dokonalá Zuzana Navarová & KOA potěšila vroucným písničkářstvím, Švihadlo rozpohybovalo a rozveselilo zmáčené návštěvníky houpavým reggae a do bodu varu přivedli tisíce více než dvě hodiny po půlnoci Dan Nekonečný a Šum svistu.
Čtvrtý ročník Dolnolhotského bubnu byl předzvěstí Colours Of Ostrava, svou velikostí, dramaturgickou pestrostí i pečlivým výběrem hvězd.


Buben 2005V.ročník, 13.8.2005, areál SDH Dolní Lhota Mokřinka

Účinkující: Vladimír Mišík & Etc., Polemic (Sk), Pavel Fajt a Ondra Smejkal, Docuku, Terne Čhave, Evolution De Javu, Úspěch, Naked Floor, Smetana života a Nikol Kantorová, Afurt, Klipr

Pátý ročník Dolnolhotského bubnu navázal na důstojnou tradici a byl jakýmsi bonusem pro návštěvníky Colours Of Ostrava, zejména pro ty, kteří mají rádi staré známé z české i mezinárodní etno a world music scény.

Doprovodné akce: workshopy (bubenický, břišních tanců, žonglérský, šamanský, salsový...), taneční stan, čajovna, vegetariánská jídelna, ohňostrůjci, pohoda a příroda.


Buben 2006VI.ročník, 19.8.2006, areál SDH Dolní Lhota Mokřinka

Účinkující: Mňaga & Žďorp, Son de Cuba (Kuba), Dunumba, Windy,
100°C, Švihadlo, Klipr, Evolution Dejavu, Herro-In, BORIS – bubenický orchestr Iva Samiece

Speciální host: Václav Kořínek (ex WENDY ZULU)


Šestý ročník Dolnolhotského bubnu potvrdil svou výjímečnost a kvalitu. Hudební program byl nabitý a velmi lákavý a pohyboval se především v duchu etna, latinských rytmů, bubínků, reggae, ale také experimentální elektroniky a exotických lidových nástrojů.

Doprovodné akce: workshopy (bubenický, břišních tanců, žonglérský,...), čajovna, vegetariánská jídelna, ohňostrůjci, pohoda a příroda.


Buben 2007VII.ročník, 18.8.2007, areál SDH Dolní Lhota Mokřinka

Účinkující: -123 minut, SLNIEČKO alebo Punto & rybacé hlavy (Sk), Hypnotix, Al Yaman, Luboš Pospíšil & L.P.G., Kumbalu, Tomáš Kočko & Orchestr, Naked Floor, BORIS – bubenický orchestr Iva Samiece, Zpocený voko, Marxova tchýně

Speciální hosté: Magic Anrew, Capoiera Angola Ostrava, Cyberfire


Doprovodné akce: workshopy (bubenický, břišních tanců, žonglérský,...), čajovna, vegetariánská jídelna, ohňostrůjci, pohoda a příroda.


Buben 2008VIII.ročník, 23.8.2008, areál SDH Dolní Lhota Mokřinka

Účinkující: Toxique, Lenka Filipová, Mango Molas, Dubioza Kolektiv, Evolution Dejavu, Zpocený Voko, Černá kočka, Satori, 4 Dohody, Šajtar

Speciální hosté: Magic Anrew, Capoiera Angola Ostrava, Cyberfire, skupina historického šermu GRIF


Doprovodné akce: workshopy (bubenický, břišních tanců, žonglérský,...), čajovna, vegetariánská jídelna, ohňostrůjci, pohoda a příroda.


Buben 2009 - na cestáchIX.ročník, 22.8.2009, areál Benátky, Ostrava

Účinkující: aFurt, Bluesquare, Zpocený voko, Klipr, Evolution Dejavu, MBunda Africa, Poletíme?, Bek Ofis, Večírek, Praskání Rosti Petříka